Doğal Taşlar

Doğal Taşlar

DOĞAL TAŞLARIN ÖZELLİKLERİ, ETKİLERİ VE BURÇLARLA OLAN İLİŞKİSİ

     Tasarımlarımızda gerek renkleri, gerek şekilleri, gerek ışıltıları ve enerjileriyle çok önemli bir yer tutan doğal taşların özelliklerine gelin hep birlikte bakalım.

Zirkon:

Zirkonyum silikattan oluşan, doğal bir mineral olan zirkon taşı magmatik ve metamorfik kayalarda bulunur. 1789 yılında alman kimyager Martin Heinrich Klapoth tarafından keşfi gerçekleştirilen zirkon taşı “altın renkli” anlamına gelen Farsça “zargun” kelimesinden gelmektedir. Kimyasal simgesi “Zr” olan zirkon, dünyada en çok Avustralya’da bulunur. Güney Afrika, Çin, Endonezya, Mozambik, Sri Lanka, Rusya, ABD, Hindistan ve Brezilya da önemli Zirkon kaynakları bulunur.

Berrak ve saydam özelliği ile zirkon taşı renksiz olabileceği gibi yeşil, sarı, mavi, kırmızı, kahverengi renkleri de mevcuttur.

  • Zirkon, astrolojik olarak Kova burcunun taşıdır ve sindirim sistemi, uykusuzluğa faydalı olduğu düşünülür.

Granat:

Granat; garnet, lal taşı, nar taşı olarak da adlandırılır. Çok çeşitli renklerde şeffaf ya da yarı şeffaf halde bulunur ancak genellikle kırmızı renkte olanı bilinir ve bu sebeple “lal taşı” olarak da adlandırılmıştır. Nar meyvesi içerisinde yer alan parlak, küçük, kırmızı tohumlara benzetilmesinden dolayı granat ismi Latince’de tohum anlamına gelen “granatus” kelimesinden türemiştir. Granat Çek Cumhuriyet’inin geleneksel taşıdır ve Çek Granatı bolluk, bereketi temsil eder. Başlıca çıkarıldığı ülkeler arasında Brezilya, Kanada, Hindistan, Çek Cumhuriyeti, Avustralya, Afrika yer alır.

Koyu kırmızıdan turuncuya ve mora kadar değişkenlik gösteren renk çeşitleri bulunmaktadır. Aynı zamanda kahverengi, sarı, yeşil, beyaz ve siyah türleri de mevcuttur. Lal taşı olarak bilinen türü genel olarak kırmızı ve eflatun renkli olanların ismidir.

  • Astrolojik olarak Koç, Aslan, Akrep, Kova ve Oğlak burçlarının taşı granattır. Taşın insanların negatif enerjisini pozitife çevirmede, hormonsal dengeyi sağlamada yardımcı, kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğuna inanılır.

Kuvars:

Saf silisyum dioksit kristallerine kuvars adı verilir. Doğada kristal ya da amorf (şekilsiz) halde bulunabilir. İçlerinde barındırdıkları yabancı maddelerin çeşidi ve miktarı ile saydam ya da yarı saydam durumdadırlar. Yerkabuğunun yüzde 10’undan fazlasını oluşturan katı bir mineral grubudur. Dünyada bilinen en büyük kuvars yatakları Brezilya’dadır. Bunun yanı sıra ABD, Namibya, Angola, Madagaskar, Çin, Hindistan’da da önemli kuvars yatakları mevcuttur. 

Kuvars farklı renklerde görülmekte ve bazı alt türleri oluşturmaktadır. Alt türleri oluşturan taşların birçoğu bağımsız hale gelerek kendi adlarıyla tanınır olmuştur.

En Yaygın görülen renksiz ve beyaz türleri olmakla birlikte kuvars grubu taşları mor, pembe, siyah, sarı, kahverengi, yeşil, portakal rengi gibi renklere sahiptir.

  • Astrolojik olarak kuvars; Koç, Yengeç, Aslan, Terazi, Akrep, Kova ve Balık burcunun taşıdır. Sindirim ve kan dolaşım sistemi ile iç organları, tiroid bezini sağlıklı tuttuğuna, vücudu negatif enerjiden temizlediğine, bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanı burcunun taşıdır. Sindirim ve kan dolaşım sistemi ile iç organları, tiroid bezini sağlıklı tuttuğuna, vücudu negatif enerjiden temizlediğine, bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılır.

İnci:

Neredeyse her dönemde aksesuarların vazgeçilmez bir parçası olan inciler aslında deniz ve okyanuslarda yaşayan istiridye ve midyelerin kendini bir çeşit koruma mekanizması sonucu oluşur. İstiridye ve midyelerin dışında yer alan sert kabuk açıldığında yaşadıkları ortamdaki kum, çeşitli organizmalar vs. içeri girer ve istiridye bunu yabancı madde olarak algılar ve bu maddeyi sedef minerali ile kaplamaya başlar. Zaman içerisinde daha çok sedef ile kaplanan bu madde sonunda inciye dönüşür. Sedef minerali normalde istiridyenin iç kabuğunu korumak için üretilir ve aragonit adı verilen kalsiyum karbonattan oluşur. Doğal yollarla bir incinin meydana gelebilmesi için yaklaşık olarak 8 yıl gerekmektedir.

Doğal yollarla oluşan incinin rengi sedef rengidir ancak daha nadir olarak siyah, pembe, beyaz renkleri de mevcuttur.

  • Astrolojik olarak inci İkizler, Yengeç ve Kova burçlarının taşıdır. İnci saflığın, temizliğin sembolü olduğu gibi olumsuz duyguları olumluya çevirdiğine, zorluklara karşı dayanma gücü verdiğine, sanata yönelik zekayı ve sezgi gücünü harekete geçirdiğine inanılır.

 

Ametist:

Kuvars ailesinin en değerli taş türü olan ametist mor rengini demir madeninden alır. Bir silisyum dioksit bileşimidir. Mitolojide “sarhoş etmeyen” anlamına gelen ametistin enerji, mutluluk, huzur verdiğine inanılır. Magmatik ve metamorfik kayaçlarda oluşur. Meksika, Sibirya, Uruguay, Zambiya, Brezilya, Bolivya, Arjantin, Afrik’da başlıca ametist kaynakları yer alır.

Ametist oldukça saydam bir taştır ve mor ve eflatunun bütün renk tonları bulunur.

  • Astrolojik olarak Koç, Başak, Yay, Kova, Balık burçlarının taşı ametisttir. Ametistin negatif enerjiyi uzaklaştırdığına, uyku verdiğine, kanser oluşumunu engellediğine, eklem ağrılarına iyi geldiğine, mantık gücü verdiğine inanılır.

Safir:

Gökyakut olarak bilinen safir dünyanın en değerli taşları arasında yer alır. Elmastan sonra en sert ve ısıya dayanıklı taş türüdür. Dört kıymetli taş türünden biridir. Aşkta sadakati simgeler. Safir insanların üzerinde güven etkisi yaratır. Rengi ve parıltısı göz alıcıdır. Dünyadaki başlıca safir kaynakları Hindistan, Afganistan, Sri Lanka, Avustralya, Brezilya, Pakistan, Tayland’dır.

Safir renksiz, gri, kahverengi, yeşil, pembe, sarı, turuncu renklerde olabilmekte ancak en kıymetli olanı mavi renkte olanıdır.

  • Astrolojik olarak Boğa, İkizler, Aslan, Başak, Terazi, Yay, Balık burçlarının taşı safirdir. Aşkta sadakati sağladığına, inancı güçlendirdiğine ve güven etkisi yarattığına, kalbi ve böbrekleri güçlendirdiğine inanılır.

Zümrüt:

Dünyada kabul edilen en kıymetli dört taştan biri olan zümrüt beril madeninin bir türüdür. Saf beril beyaz renktedir ve zümrüt, yeşil rengini bünyesinde az miktarda bulunan krom veya vanadyumdan alır.

Kendine has bir yeşil renge sahip olduğu için “zümrüt yeşili” diye bir renk tanımı ortaya çıkmıştır. Diğer taşlar gibi çok parlamaz ancak rengi göz alıcıdır. Kolombiya, Zambiya, Avustralya, Brezilya, Pakistan, Afrika, Hindistan, Mısır, Rusya, ABD başlıca zümrüt yataklarının bulunduğu ülkeler arasındadır.

  • Astrolojik olarak Boğa, Yengeç, Aslan burçları zümrüt taşının burçlarıdır. Zümrüt; sadakat taşıdır. Arkadaşlık, evlilik bağlarını güçlendirdiğine, bağışıklık, sinir sistemini kuvvetlendirdiğine, yaşama sevincini arttırdığına inanılır.

Akuamarin:

Büyük ve temiz kristal parçaları halinde çıkarılan akuamarin, rengi ve yarı saydam bir taştır. Akuamarin,  bu özellikleri ile deniz suyu anlamına gelir ve “gökzümrüt” adıyla da anılır. Dünyada en kaliteli akuamarin Rusya’dan elde edilmektedir. Hindistan, Brezilya, Nijerya, Pakistan da önemli akuamarin yatakları yer alır.

Akuamarin, deniz renginden açık gök mavisine kadar açık yeşil-gri arası renklerdedir.

  • Astrolojik olarak İkizler, Terazi, Kova burçlarına uygun taş akuamarindir. Solunum yolları, astım, bronşit gibi rahatsızlıklara, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğuna inanılır. Bereket ve uğur taşıdır. Sezgileri kuvvetlendirdiği düşünülür. Eskiden denizciler uğurlu olduğuna inanır ve kaptan olmayı hak eden denizcilere, akuamarin hediye edilirmiş.

Firuze - Turkuaz:

Bünyesinde bakır, demir, alüminyum, fosfat barındıran firuze, saydam olmayan opak ve mumsu bir yapıdadır. Bu özelliklerinden dolayı eski dönemlerden beri takı, aksesuar ve savaş malzemeleri üzerinde kullanılagelmiştir. Eski Türkler savaş malzemeleri üzerinde firuze taşını yoğunlukla kullanırlardı. Fransa ilk kez Haçlı Seferleri sırasında Türklerden tanıştığı firuze taşına “Türk Mavisi” ya da “Türklerden gelen” anlamına gelen turquoise yani turkuaz demişlerdir. Bu sebeple Türk Taşı olarak da adlandırılır. Turkuazın nazara karşı koruyu ve gümüş ile beraber kulanıldığında dengeyi arttırdığına inanılır. İsrail, Amerika, Meksika, Tibet, Şili, Afganistan, İran belli başlı turkuaz yataklarının olduğu ülkeler arasındadır.

Turkuaz gök mavisi ile yeşil renk arasında bütün renk tonlarında olabilmektedir. Taş, yeşil rengini krom veya demirden, maviyi ise bakırdan alır. Her ikisi birleştiğinde ise turkuaz rengine dönüşür.

  • Astrolojik olarak turkuaz Boğa, Yay, Kova, Terazi, Balık burçlarının taşıdır. Turkuaz taşının tansiyonu düzenlediği, kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülür. Şans ve uğur getirdiğine inanılır ve nazara karşı koruyucudur. Ayrıca taşın başları getirdiğine de inanılır.

Pembe Kuvars: 

Pembe kuvars gül kuvars olarak da adlandırılır. Değerli taşlar arasında aşk taşı olarak ün kazanmıştır. Camsı parlaklığa sahip ve beyaz çizgili olabilmektedir. Silikat grubu taşlar arasında yer alır ve kristal kuvarsın nadir bulunan bir cinsidir. Dünyada Brezilya, Madagaskar, ABD, Rusya, Türkiye, Afganistan, İran, Kanada’da pembe kuvars yatakları bulunur.

Rengi uçuk pembeden gül kırmızısına doğru değişiklik gösterir.

  • Astrolojik olarak Koç, Boğa, Terazi, Yengeç, Oğlak pembe kuvarsın etkili olduğu burçlar arasındadır. Göz için şifalı oluğu düşünülür. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, tiroid bezinin sağlıklı çalışmasına faydalı olduğu ve baş ağrısına iyi geldiği düşünülür.

Akik:

Akik diğer adıyla agat, doğada çok çeşitliliğe sahip bir taş türüdür. Yemen taşı ve ölümsüz taş olarak da anılmaktadır. Akik taşının renkli kısımları ışığı geçiren saydam ve yarı saydam bir yapıya sahiptir. Sert bir taştır. İsmini Sicilya’da bulunan Achates Nehri’nden almıştır. Türkiye, Çin, Madagaskar, italya, Mısır, Almanya, Hindistan, Brezilya, Uruguay akik taşının çıkarıldığı ülkelerdendir.

Eski dönemlerden beri kullanılan taşın kırmızı, gri, beyaz, mavi, kahverengi, yeşil gibi birçok rengi mevcuttur.

  • Akik; astrolojik olarak, Boğa, İkizler, Yengeç, Başak, Oğlak burçlarının taşıdır. Akik taşının, taşıyan kişiyi olumsuzluklara karşı koruduğuna, gerginliği azalttığına, akıl ve mantık gücünü geliştirdiğine, bedeni güçlendirdiğine inanılır.

Larimar: 

Larimar taşının diğer isimleri stefilia, yunus ve atlantis taşıdır. Bazalt kayalarda ikincil parçacıklar halinde bulunan larimar taşının ismi keşfini gerçekleştiren Dominikli bir tüccar olan Miguel Mendez’in kızının ismi olan Larissa’nın ilk dört harfi ile İspanyolca deniz anlamına gelen mar kelimesinin birleşiminden gelmektedir. Taşın mavi rengi içinde bulunan bakır mineralinden kaynaklıdır. Larimar taşı başlıca Dominik Cumhuriyeti, İsveç, Kanada, Alaska, İsKoçya gibi ülkelerde çıkarılır.

Doğada beyaz, pembe, deniz mavisi,  soluk mavi, yeşilimsi mavi renklerde bulunabilmektedir.

  • Astrolojik olarak Kova, Yengeç, Akrep, Balık, Aslan burçlarının taşı larimardır. Hipofiz bezini dengeler, solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği düşünülür. Şans taşı olarak da kabul edilir.

Lapis Lazuli:

Lapis Lazuli taşı kireçtaşının bazı minerallerle birleşmesi ve değişime uğraması sonucu oluşmuştur. Eski çağlarda birçok medeniyet ve çoğunlukla da Antik Mısır’da tercih edilen taşlardan olmuştur. Daha çok üzerinde sarı pirit ışıltısı bulunan lapis lazuliler diğerlerine göre daha değerlidir. Dünyada Amerika, İsveç, Şili, Kanada, İtalya Sibirya, Angola’da çıkarılmaktadır.

Lapis lazuli doğada koyu mavi, lacivert, mor ve yeşilimsi renkte bulunabilmektedir.

  • Astrolojik olarak bu taş Boğa, Terazi, Yay burçlarının taşıdır. Taşın, psikolojik hastalıklardan koruduğuna, sakinlik verdiğine ve stresi geçirdiğine inanılır.

Hematit:

İçinde barındırdığı yoğun demir sayesinde kütlesel ağırlığı fazla olan çoğunlukla opak bir taş türüdür. Dünyada en çok Brezilya, Güney Amerika, Çin, İngiltere, Kanada, Almanya’da çıkarılmaktadır.

Doğada metalik, koyu gri, siyah, kırmızı renklerde bulunur.

  • Astrolojik olarak Koç, Aslan, Başak, Oğlak, Kova, Akrep burçlarının taşı hematitdir. Hematit taşının karaciğer sağlığını koruduğuna, sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğuna ve anemiye iyi geldiğine inanılır.

Mercan:

Mercan, dünyadaki tüm sığ ve sıcak denizlerde yaşayabilen bir canlı olup inci ve sedef gibi kullanılagelmiştir. Opak ve mat bir taş türü olan mercan kalsiyum, magnezyum ve karbonattan oluşur. Çıkarıldığı başlıca ülkeler Afrika kıyıları, Avustralya kıyıları, Japonya, Akdeniz kıyıları, Batı Hint Adaları ve Malezya’dır.

  • Astrolojik olarak Boğa, Oğlak ve Balık burçları mercan taşı ile özdeşleştirilir. Kişinin ruhsal sağlığını güçlendirdiğine, hormonal dengeyi sağladığına ve konsantrasyon eksikliğini giderdiğine inanılır.

Sedef:

Mercan ve inci gibi organik kökenli bir taş olan sedef, midye ve istiridye gibi canlıların kabuk kısmından elde edilir. Bol miktarda aragonit bulunan bu kabukların pırıltılı, fosforik renkleri vardır. İnci oluşumunda rol oynadığı için sedefe “inci annesi” de denir. Sedef deniz olan birçok yerde çıkarılmakla birlikte fosilleşmiş halde karada da bulunabilmektedir. Mutluluk, sevgi, güç, para, şans ve korunmanın sembolüdür.

  • Astrolojik olarak Boğa, İkizler, Yengeç, Yay ve Kova burçları ile özdeşleştirilir. Sedef taşının negatif enerjiden koruduğuna, sindirim sistemi için faydalı olduğuna inanılır. Büyütüp besleyen bir taş olmasından dolayı anneleri ve çocukları koruduğuna inanılır.   

Yeşim (Jade-Nefrit-Jadeit):

Yeşim taşı yarı saydam ya da opak bir taş türüdür. Sadece sertlik derecesine göre jade ve nefrit olarak ikiye ayrılır. Jade olan türünün yeşil, kırmızı, leylak, siyah, mor ve mavi renkleri de bulunur. Eskiden Çin’de imparator taşı olarak kabul edilip, çokça tercih edilmiştir. En çok Myanmar, Çin, Kanada, Kolombiya, Tibet’te çıkarılmaktadır.

Adını yeşil renginden alan yeşim taşının sarı, beyaz, kahverengi, siyah renkleri de bulunur.

  • Astrolojik olarak Boğa, İkizler, Yengeç, Terazi, Kova burçlarının taşıdır. Zihin açıklığı verdiğine, baş ağrısına iyi geldiğine, tansiyonu dengelediğine, konsantrasyonu arttırdığına inanılır.

 

Oniks:

Kuvars taş türünün kalsedon ailesinin agatin denilen alt türü olan oniks damarlı akik olarak da bilinir. Hindistan, Mısır, Çin, Meksika, Madagaskar, İtalya, Almanya çıkarıldığı ülkeler arasında yer alır.

Normalde gri ve siyah karışımı, mavi, yeşil, renkleri vardır ancak bazı işlemlerle siyah renk elde edilmektedir.

  • Astrolojik olarak Aslan, Yay ve Kova burcunun taşı onikstir. Oniks aynı zamanda topraklama taşıdır, stresi azaltır. Özellikle diş, kemik ve ilik üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu düşünülür. Konsantrasyonu sağlar, nazara karşı koruyucudur.

Kalsedon:

Kuvars ailesinden olan kalsedon, aslında kaplangözü, oniks, krizpraz, jasper, yosunlu akik gibi kendi adıyla anılan alt türleri kapsamına almaktadır. Kalsedon taşı Hititlerden beri Anadolu’da yer alan yataklardan çıkartılıp kullanılmaktaydı.  Romalılar döneminde İstanbul’un bugünkü ilçesi olan Kadıköy’den, eski ismi ile Chalkedon’dan ihracat ve sevkiyat yapılmıştır. Kalsedon, ismini o dönemde küçük bir lman kasabası olan Chalkedon’dan alır. Bu sebeple “Kadıköy taşı” olarak da anılır. Türkiye, Almanya, Meksika, taşın başlıca çıkarıldığı ülkeler arasında yer alır.

Kalsedon doğada mavi, gri, yeşil, pembe renklerde olabilmektedir.

  • Astrolojik olarak kalsedon taşı İkizler, Yengeç ve Yay burçları ile özdeşleştirilir. Kalsedonun hitabet gücünü attırdığına, öksürüğü azalttığına, negatif enerjiyi engellediği düşünülür.

Peridot (Zeberced, Krizolit, Olivin):

Doğada opak halde bulunan peridot taşı işlem gördükten sonra parlak ve berrak bir görünüme kavuşur.  Peridot taşının diğer isimleri zeberced, krizolit ve olivindir. Taşın ilk bulunduğu yer Kızıl Deniz’dir. Brezilya, Meksika, Güney Afrika, Kızıl Deniz taşın çıkarıldığı başlıca ülkeler arasındadır.

Yeşil ve yeşilin zeytin rengi tonu, sarı renklerde bulunur.

  • Astrolojik olarak Aslan, Yengeç, Yay burçlarının taşıdır. Peridotun toksinlerin vücuttan atılmasında ve negatif duyguları arındırdığına inanılır.

Lav Taşı:

Adından da anlaşıldığı gibi yeryüzü tabakasından çıkan lavların soğuyup taşlaşması sonucu oluşmuştur. Mevcut minerallerin eriyip taşlaşmasından oluştuğu için bünyesi mineral bakımından oldukça zengindir. Volkanik olan her bölgede bulunabilen bir taş türüdür. Yüksek ısıya dayanıklıdır.

Doğada siyah, kırmızı, kahverengi renklerde bulunur.

  • Lav taşı; astrolojik olarak yalnızca Oğlak burcunun taşıdır. Termal bir yapısı olduğu için ağrılara ve ruhsal bozukluklara iyi geldiğine inanılır. Kas rahatsızlıklarında, damarların genişletilmesine yardımcı olarak kullanılır.

Turmalin:

Kimyasal olarak farkları olan fakat birbiriyle ilişkisi olan bir taş grubuna turmalin denir. Pozitif ve negatif kutupları olan elektriksel bir taş olduğu bilinir. Afganistan, Türkiye, İtalya, ABD, Rusya, Tanzanya, Brezilya taşın çıkarıldığı başlıca ülkelerdir.

Gökkuşağı renklerinde bulunmaktadır. Renkler bazen bir arada olabileceği gibi yeşil, kırmızı, sarı, siyah, pembe, mavi de olabilmektedir.

  • Astrolojik olarak Aslan, Terazi, Oğlak, İkizler burçlarının simgesi turmalin taşıdır. Denge ve uyum sağlar, hormonal dengeyi düzenler ve uykuyu düzenler.

 

İyolit (iolit):

Görünümü ve renginden dolayı su safiri olarak da anılan iyolit taşı magmatik, metamorfik ve pegmatitik kayalar arasında oluşur. Diğer isimlerinden bazıları lazulit, jolit, cerasit ve tanolittir.

Gri, mor ve sarı renkleri bulunsa da genel olarak mavinin çeşitli tonları tercih edilir.

  • Astrolojik olarak Başak, Yay, Boğa burcunun taşı iyolittir. Taşın, beyin fonksiyonlarını düzenlediği, alkol bağımlılığından kurtulmaya yardımcı, metabolizmanın verimli çalışmasını sağladığı düşünülür.

Kaplan Gözü: 

Kuvars grubuna ait bir taş olan kaplan gözü parlatıldığında ipeksi cam parlaklığında bir görünüm elde edilir. Kaplan gözü bağımsızlığın ve erkeksi enerjinin sembolüdür. Afrika, Avustralya ve Burma çıkarıldığı başlıca ülkeler arasındadır.

Siyah renge sahip taşın üzerinde gri, altın sarısı birbirine paralel çizgiler yer almaktadır.

  • Astrolojik olarak İkizler, Aslan, Akrep, Oğlak, Yengeç ve Kova burçlarının taşıdır.

Kaplan gözü taşının ticarette başarılı olmaya yardımcı olduğuna, enerjiyi dengelediğine, kanı temizlediğine ve kalp için faydalı olduğuna inanılmaktadır.  

Fosil:

Bazı hayvan ve bitkilerin milyonlarca yıl içerisinde taşlaşması ile fosil oluşur. Fosiller genellikle tortul kayaçların içinde gömülü olarak bulunabilmektedir. Fosiller cinslerine göre bulundukları ülkelerde farklılık gösterir.

Bu taşların topraklamayı sağladığı, hayat enerjisi verdiğine, strese karşı etkili olduğuna inanılır. 

Azurit:

Bir tür bakır cevheri olan azurit kristaller halinde bulunur. Doğada azurit, çoğunlukla malakit ve krizokol ile birlikte bulunur. Dünyada en fazla Fransa, Yunanistan, Almanya, İngiltere, Güney Avustralya’da çıkartılır.

Pers dilinde mavi anlamına gelmektedir. Koyu mavi rengindedir.

  • Astrolojik olarak Yay, Oğlak burcunun sembolü azurit taşıdır. Taşın eklem hastalıklarına iyi geldiği, deri problemlerinde iyileştirici olduğuna inanılır aynı zamanda ruhsal, bedensel dengeyi sağladığı düşünülür.

Sitrin:

Kristal kuvars ‘ın alt türlerinden biri olan sitrin taşı yunanca limon anlamına gelen citron kelimesinden türemiştir. Bolluk, bereket getirdiğine inanılan taşı eskiden tüccarların para kasasında taşıdığı için “Tüccar taşı” olarak da anıldığı biliniyor. Brezilya, İspanya, Rusya, ABD ve Madagaskar çıkarıldığı ülkelerin başında yer almaktadır.

Taşın rengi sarıdan açık kahverengi tonlarına doğru değişkenlik gösterebilir.

  • Sitrin Koç, İkizler, Aslan, Başak, Terazi, Akrep burçlarının özdeşleştiği taşlardandır. Bu taş ametist gibi ortamdaki negatif enerjiyi engellemesi için kullanılabilir. Taşıyan kişiye mutluluk ve neşe verdiğine inanılır. Böbrek, ciğer ve sindirim sistemi organları için faydalı olduğu düşünülür.

Ay Taşı:

açık renkleri saydam koyu renklileri de yarı saydam olan bir taş türüdür. Eski zamanlarda a ile bir ilişkisi olduğuna ve ayın ışığını yansıttığı düşünülmüştür. Brezilya, Madagaskar, Almanya, Hindistan, Tanzanya taşın çıkarıldığı başlıca ülkeler arasında yer alır.

Yavruağzı, beyaz ve mavimsi renkte olanları mevcuttur. Işığa tutulduğunda başta mavive beyaz renklerde ışıltılar saçmaktadır.

  • Astrolojik olarak Yengeç, Balık, İkizler burçları ile özdeşleştirilir. Korkulu rüya görmekten koruduğuna, sezgi gücünü arttırdığına, böbrek problemlerine iyi geldiği yönünde yararlarının olduğu kabul edilir.

Yakut (Rubin):

Korindon grubuna ait bir taş türü olan yakut Hindistan’da taşların efendisi olarak kabul edilir. Doğal haliyle gösterişsiz bir görünüme sahip olan yakut işlendikten sonra oldukça göz alıcı olabilmektedir. Dört değerli taştan bir tanesidir. Yüksek ısıya dayanıklı bir taş türüdür. Burma, Afganistan, Pakistan, Vietnam, Hindistan yakutun çıkarıldı belli başlı ülkeler arasındadır. 

İçinde bulunan demir ve krom ile kırmızının değişik tonlarında bir renge sahiptir.

  • Yakut taşı Boğa, Koç, Yengeç, Aslan, Akrep, Yay, Oğlak burçları ile özdeşleştirilir. Yakutun bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu, yüksek ateşi düşürdüğüne inanılır.

Amazonit:

Şekil ve yapısının benzerliğinden dolayı ismini Amazon Nehri’nden almıştır. Taş, feldspat mineralinin cevher formundaki bölümüdür. Sıcaktan çabuk etkilenen hassas bir yapısı vardır. Doğada saydam ve yarı saydam olarak bulunmaktadır.  Çıkarıldığı başlıca ülkeler; Brezilya, Madagaskar, Hindistan’dır.

Yeşil, mavi renklerde olabilmektedir.

  • Başak burcu ile özdeşleşen bir taştır. Kas spazmlarına karşı faydalı, bedenin kalsiyum dengesini koruduğuna, aşk ve sevgi ile ilgili iletişim becerisini arttırdığına inanılır.

Florit :

İsmini bünyesinde bulunan florin elementinden alan florit camsı ve saydam bir yapıya sahiptir. Dünyada en çok Meksika, Almanya, İspanya ve Çin’den çıkarılmaktadır.

Çoğunlukla menekşe moru rengi olsa da pembe, mavi sarı, yeşil renkleri de mevcuttur.

  • Astrolojik olarak Balık, Oğlak, Kova burçları ile özdeşleştirilmektedir. Konsantrasyonu arttırdığı, sezgileri güçlendirdiğine ve insana huzur verdiğine inanılır.

Topaz:

Az bulunan değerli taşlar arasında yer alan topaz saydam ve yarı saydam olabilmektedir. Işıltılı, parlak ve camsı bir görünümü vardır. Brezilya, Sri Lanka, Pakistan, Rusya, Çin, Almanya çıkarıldığı belli başlı ülkelerdendir.

Çok farklı renkleri mevcuttur. Renksiz olabildiği gibi, beyaz, gri, mavi, sarı, kırmızı, kahverengi renkleri görülmektedir.

  • Astrolojik olarak Aslan, Başak, Yay Balık burçları ile özdeşleştirilir. Kötülüklerden koruduğuna, kan dolaşımını düzenlediğine, uykusuzluğa iyi geldiğine inanılır.

Opal:

Bünyesinde silis oksit barındıran kuvarsın bir çeşidi olan opal taşı Sanskritçe’de “kıymetli taş” anlamına gelen “upala” kelimesinden almıştır. Yeraltında hareket halindeki sıcak suların kayaların arasında çökelmesi ile oluşmaktadır. Bulunduğunda kabuk veya yumru şeklinde olabilmektedir. Bünyesinde %30 oranında su bulunmaktadır. Avustralya, Macaristan, Afrika, Peru, Meksika gibi ülkelerden çıkarılmaktadır.

Renksiz olabildiği gibi kırmızı, beyaz, pembe, mavi ve karışık gökkuşağı renklerinde görülmektedir.

  • Koç, Terazi, Kova Akrep, Balık burçları ile özdeşleştirilir. Opal; şefkat, sevgi güzellik sembolüdür. Göz sağlığını koruduğu, eklem iltihaplarını iyileştirdiği parasal şans ve başarı getirdiği düşünülmektedir.

All comments