Üretim

Üretim

Takılar günlük hayatın içinde vazgeçilmez parçalar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, takıların üretim süreci nasıl gerçekleşiyor? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Her şey hayal etmekle başlar. Takılarımız da bir hayalin gerçeğe dönüşümü elbette. Tasarımcılar uzun yıllar boyu hayal ettikleri tasarımları el çizimleriyle ve el becerileriyle oluşturdu. Çağın geldiği noktada ise teknoloji hayatın her alanında karşımıza çıktığı gibi bu alanda da çok önemli bir yer tutuyor. Tasarımcılarımız ürün tasarımlarını bu alana özel geliştirilmiş profesyonel bilgisayar programlarıyla gerçekleştirmekte. Kalınlığından taş büyüklüğüne, deseninden biçimine ürünlerimiz tüm detaylarıyla bu son teknoloji programlar üzerinde tasarlanmakta. Bu tasarımlar daha sonra bir 3 boyutlu yazıcı mantığıyla çalışan özel makinalardan mum olarak somutlaşmakta ve sonrasında madene dönüşümü ile gerekli kalıplaştırma sağlanarak seri üretime hazır hale getirilmekte.

Seri üretimde ilk aşama; oluşturulan tasarımların bu kauçuk kalıplar vasıtasıyla mum kazanlarında basılarak, ihtiyaç duyulan adet kadar mum haline getirilmesiyle başlıyor.

Buradan çıkan mumlar eğer taşlı ürünlere ait ise taşları takılmak üzere mıhlama bölümüne geçiyor. Bu bölümde taşlar; büyük bir dikkat, özen ve emek ile tek tek yuvalarına yerleştiriliyor.

Mıhlama işlemi tamamlanan mumlar, yerini madene bırakmak üzere dökümhanenin yolunu tutuyor. Mumlar özenli bir biçimde mum çubuğa, bir “ağaç” edasıyla diziliyor. Daha sonra bu “ağaç” bir fanusun içine yerleştirilerek alçıya alınıyor. Alçına alınan mumlar fanus içinde pişmek üzere fırına veriliyor. 7 saat boyunca 720°C pişen fanusun içindeki mumlar eriyor ve donan alçının içinde modellere ait boşluklar oluşmuş oluyor. Diğer yandan döküm için belirlenen gramajda maden bir pota içinde ~1000 °C’de eritilerek döküm için hazır hazır hale getiriliyor. Eriyen bu maden, fanustaki alçının içinde kalan boşluklara dolarak ürünün şeklini alıyor. Çıkan döküm, soğumasının ardından tazyikli suyla yıkanarak dışında kalan alçıdan arındırılıyor.

Dökümden çıkan ürünlerin koçanları kesilerek parçalar birbirlerinden ayrılıyor. Bu işlemin ardından cila motorlarında ince tesviye ve cilalama işlemleri gerçekleştiriliyor. Ciladan çıkan ürünler yıkama makinasında yıkanarak temiz bir hale getiriliyor. Daha sonra ürünler istim yani su buharında kurutularak hazır hale getiriliyor.

Bu aşamadan sonra ise ürünler, lazer kaynak makinası kullanılarak zincirlerine ışın yoluyla kaynatılıyor.

Tüm bu aşamaların ardından hazır hale gelen ürünler üzerinde son kontroller gerçekleştiriliyor ve ürünler tasarlanan renkte rodajlanıyor.

İşte günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan takılar bu meşakkatli sürecin ardından bizlerle buluşuyor.

Tüm bu aşamalarda işlerini özenle gerçekleştiren tüm sanatçı ruhlu emekçilere bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Videomuzu izleyerek tüm bu süreçlerle ilgili daha çok fikir sahibi olabilirsiniz.